De Lage Landen
Website van de Nederlandstalige stad op BordspelWereld / BrettspielWelt

Nieuwe spellen op BSW: Brügge, Skull King, Spacebob en Abluxxen!
 

@win's Tichu-uitleg

Tichu is een oud chinees kaartspel dat gespeeld wordt met 56 kaarten en met 4 personen die 2 teams vormen. Er zijn ook spelvarianten met meer of minder spelers, maar hier wordt alleen het spel met 4 spelers uitgelegd. Doel van het spel is om zo snel mogelijk (eerder dan de tegenstanders) van je kaarten af te komen EN punten te halen.

De kaarten

 • Er zijn 56 kaarten: 4 daarvan zijn „bijzondere” kaarten, de rest zijn normale speelkaarten van 2 t/m A.
 • Boer = B/J, Vrouw = Q/D, Koning = K en Aas = A (afhankelijk van de taal).
 • De normale kaarten zijn er in 4 kleuren: ZWART(sabel) BLAUW(pagode) GROEN(jade) en ROOD(ster).
 • De 4 bijzondere kaarten zijn: de hond, de Mahjongg, de Phoenix/Feniks en de Draak.

Uitleg over deze kaarten vind je hieronder. Tichu kaarten

Het spelverloop

Blauwe K

 • Team 1 wordt gevormd door de spelers op plaats 1 en 3. Team 2 wordt gevormd door de spelers op plaats 2 en 4. Er wordt dus om en om gespeeld EN tegen de wijzers van de klok in!
 • Elke speler krijgt 14 kaarten. Dan kiest iedere speler 3 kaarten uit zijn hand om aan de andere spelers te geven. Je krijgt ook 3 kaarten van de andere spelers terug. Onderaan de uitleg staan tips. Deze hoef je nog niet meteen te lezen om het spel te spelen.
 • De speler met de MahJongg, de 1, is de speler die uit moet komen. De speler die uit komt bepaalt welke kaartcombinatie er gespeeld wordt. Nu zijn alle spelers om en om aan de beurt. Elke speler moet nu passen of een combinatie spelen die hoger is dan de laatst gespeelde combinatie. Je bent niet verplicht op een combinatie te overtreffen.
 • Als een combinatie niet wordt overtroffen (dus de andere drie spelers passen), dan zijn alle gespeelde kaarten van die ronde voor de speler die de laatste combinatie speelde. Deze speler komt nu ook weer uit.

De kaartencombinaties

In tegenstelling tot andere kaart spelletjes werkt tichu niet met troefkleuren, dus een rode A is even veel waard als een blauwe A. De combinaties (met hoogte aanduiding):

 • ENKEL
  • 1 < 2 < … < 10 < B < D < K < A < Draak
 • PAAR
  • 2-2 < 3-3 < … < A-A
 • TRIO
  • 2-2-2 < 3-3-3 < … < A-A-A
 • FULL HOUSE
  • Een paar en een trio. In een Full House is het trio bepalend voor de hoogte.
 • STRAAT (Meerdere typen)
  • 5 of meer opéénvolgende kaarten van verschillende kleuren. Voorbeeld: 7-8-9-10-B-D. De hoogste kaart is bepalend voor de hoogte.
 • TRAP (Meerdere typen)
  • 2 of meer opéénvolgende paren. Voorbeeld 3-3-4-4 of 9-9-10-10-B-B. Het hoogste paar bepaalt de hoogte.
 • BOM
  • 4 dezelfden: 2-2-2-2 < 3-3-3-3 < … < A-A-A-A of een straat van één kleur. De hoogte van een bom is afhankelijk van zijn grootte/lengte, als ze even groot zijn dan kijk je naar de hoogste kaart.
Let op:
 • Als er een straat gespeeld wordt kun je er alleen maar overheen met een straat van precies dezelfde lengte. Straten van verschillende lengte worden als verschillende kaartencombinaties gezien. Het zelfe geldt voor trappen.
 • Bommen mag je altijd spelen, zelfs als je niet aan de beurt bent. Je bent dan meteen de speler die aan zet is. Uitzondering: de hond kan niet gebomd worden. Onder aan de pagina staan nog wat opmerkingen over bommen. Dit hoef je nu nog niet te lezen.

De bijzondere kaarten

Er zijn 4 bijzondere kaarten in het spel:

De Hond De hond Je kunt de Hond alleen maar spelen als je uit mag komen. De Hond zorgt ervoor dat je partner meteen aan slag is. Je kunt de Hond nooit in een combinatie gebruiken en de hond wordt niet als een kaartencombinatie gezien, je partner mag dus ook zelf kiezen welke combinatie hij gaat spelen. Als je partner al uit het spel is dan gaat de beurt naar de eerstvolgende speler (na je partner) dat kun je dus ook zelf zijn. De actie van de Hond kan niet ongedaan gemaakt worden door een bom! De Hond is 0 punten waard.
De Draak De draak De Draak is de hoogste enkele kaart. (Aas + 1) en kan ook alleen maar als enkele kaart gespeeld worden. Als je een slag wint met behulp van de Draak dan moet je deze hele slag weggeven aan een speler van het andere team. Je mag zelf kiezen aan welke speler van de tegenpartij. Als een slag met een draak gebomd wordt dan hoef je deze slag niet ongedaan weg te geven (het is immers niet mbv de draak gewonnen)! De Draak is 25 punten waard.
De Phoenix De phoenix De Phoenix/Feniks is een joker. Je kunt de Phoenix gebruiken als een willekeurige kaart in een kaartencombinatie, maar hij kan niet gebruikt worden in bommen. Je kunt de Phoenix ook als enkele kaart gebruiken, zijn waarde is dan een halve meer dan de laatste kaart die gespeeld is. Als de Phoenix als eerste kaart gespeeld wordt dan heeft ie een waarde van 1,5. De Mahjongg is dus lager. De Phoenix kan niet op een draak gegooid worden, de draak is de hoogste enkele kaart. De Phoenix is -25 punten waard.
De Mahjongg De Mahjongg De Mahjongg, of simpelweg de 1, is de laagste kaart. Hij kan alleen gebruikt worden als enkele of in een straat. De Mahjongg bepaalt wie de startspeler is. De startspeler is niet verplicht om de Mahjongg direct te spelen. Speel je de Mahjongg, dan mag je een wens doen voor een normale kaart. De eerstvolgende speler die aan de wens kan voldoen moet dat ook doen (door de combinatie te spelen die gevraagd wordt en waar de wens in zit of een bom waar die kaart in zit). De wens blijft staan totdat hij vervuld is. Onder aan de pagina staan wat tips. Die hoef je nu nog niet te lezen! De Mahjongg is 0 punten waard.

De punten

De ronde eindigt als 3 spelers al hun handkaarten kwijt zijn. Let goed op! Als speler 3 zijn laatste kaart(en) opgooit dan is dan heeft hij die slag meteen gewonnen! De laatste speler mag hier niet meer overheen. Als de laatste kaart een draak is dan moet de slag nog wel weggegeven worden. Voor de speler die niet al zijn kaarten kwijt is geraakt geldt het volgende:

Alle kaarten die hij nog in zijn hand heeft, gaan naar het andere team. Al zijn slagen gaan naar de persoon die als eerste uit was. (Dat kan dus z'n partner zijn.) De slagen van beide teamleden worden bij elkaar gelegd en vervolgens wordt geteld hoeveel punten ze hebben:

een 5 = 5 punten een 10 = 10 punten een K = 10 punten Draak = 25 punten Phoenix = -25 punten overige kaarten = 0 punten Als beide spelers uit één team hun handkaarten kwijt zijn voor iemand uit het andere team, dan is de ronde voorbij en verdient het team dat zijn kaarten kwijt is automatisch 200 punten, de slagen worden niet geteld. De tegenstanders krijgen 0 punten.

EXTRA PUNTEN! TICHU TICHU

Je kunt nog extra punten verdienen:

Je kunt „TICHU” roepen. Dat betekent dat jij denkt dat jij als eerste al je kaarten kwijt raakt. Lukt je dat dan krijgt jouw team 100 punten extra, lukt het niet dan -100 punten. Je moet tichu roepen voor je jouw eerste kaart speelt! Je kunt dus rustig eerst een paar keer passen en dan tichu roepen. Je kunt „GROTE TICHU” roepen. Ook hier geldt dan dat jij als eerste al je kaarten kwijt moet zijn. Lukt het dan krijg je +200, lukt het niet dan -200. GROTE TICHU kun je alleen maar bij het begin van elke ronde roepen! Je mag dit roepen als je de eerste 8 kaarten hebt gezien (daarna niet meer), je hand wordt vervolgens wel aangevuld tot 14 kaarten. Als je tichu op BrettspielWelt speelt denk er dan wel aan dat je de optie „GrTichu” activeert (op de knop klikken, letters worden wit) Je kunt geen Tichu en Gr.Tichu tegelijkertijd roepen. Het zijn individuele 'opdrachten', je partner kan je wel helpen. Onder aan de pagina staan wat tips over het roepen van tichu. Die hoef je nu nog niet te lezen.

Einde van het spel

Het spel bestaat uit meerdere ronden. Het team wat het eerst 1000 of meer punten heeft gehaald is de winnaar.

! VEEL PLEZIER !


Tips

Het volgende deel hoef je nog niet te lezen voordat je gaat spelen. In dit deel staan tips die je al spelende zelf kunt ontdekken.

Ruiltips - Wenstips - Tichutips - Bommen - Algemeen - FAQ - Belangrijk

Ruiltips

– Wie geef ik wat?

Het ruilen van de kaarten is heel simpel uit te leggen maar kan ook enorm ingewikkeld zijn. Als je net begint hou je dan aan de volgende regel: Geef de tegenpartij laag en je parter hoog.

Daarnaast is het belangrijk dat je eerst goed inschat of je tichu kunt roepen. (Lees de Tichutips):

NEE?

Geef dan je beste kaart aan je partner, ja ook als je maar één hoge A hebt, geef hem weg! Waarom? Omdat het een partnerspel is. Misschien heeft hij wel kaarten om tichu te roepen en heeft hij juist jouw aas nodig. Goede kaarten voor je partner zijn: phoenix-draak-aas-koning (en heb je dat allemaal niet dan kan soms de mahjongg zelfs handig zijn). Als je een lage kaart aan je partner geeft dan 'betekent' dat voor hem dat jij goede kaarten hebt. (Of je hebt allebei waardeloze kaarten). Als jouw parter al tichu geroepen heeft: geef hem je aller aller aller ALLER beste kaart, no matter what! Hou zelf de hond als je die hebt! JA?

Geef je partner de hond als je denkt dat hij je moet helpen. Geef hem niet aan de tegenpartij! Geef weg wat je weg moet geven om mooie kaarten over te houden, geef je partner dan wel het beste van wat je weggeeft. Houd in gedachten dat als je tichu roept voordat je gaat ruilen dat je dan vaak lage kaarten krijgt en dat je de hond kunt krijgen. Aan de andere kant is dit een teken voor je partner om je een hele goede kaart te geven.

Algemeen:
Er worden wel eens afspraken gemaakt over wat je weggeeft (let wel op, dat je elke afspraak maakt in de chat, zodat de tegenstander dit ook kan lezen, het is namelijk not done om geheime afspraken te maken). Een hele gebruikelijke afspraak is dat je even kaarten naar rechts geeft en oneven kaarten naar links. Dit zorgt ervoor dat je bijv. allebei geen 2 aan dezelfde persoon geeft en zo dus zorgt voor een bom. Kijk bij het weggeven ook naar de kleur die je geeft. Probeer te voorkomen dat iemand een stratenbom kan krijgen, kijk dus goed naar de kleuren die je zelf al hebt (pas wel op dat je je eigen kans op een bom niet verknalt)! Heb je geen lage enkele kaarten om aan je tegenstander te geven? Breek dan een laag paartje op! Als één van de tegenstanders een (grote) tichu heeft geroepen voor het ruilen geef die persoon dan de hond als je die hebt! Heb je de mahjong en zit je partner voor de speler die (grote) tichu heeft geroepen, geef dan de mahjongg aan je partner zodat hij mag wensen. Hond weggeven aan de tegenstanders (zonder dat er tichu is geroepen)? Hier zijn de meningen enorm over verdeeld. Probeer zelf wat uit. Veel ervaren spelers doen het niet. Onthoud wat je weggeeft!


Wenstips

- Wat moet ik wensen? Moet ik wat wensen?

Moet je wensen? Nee, maar zeker als je de mahjongg als enkele kaart speelt kun je het beter wel doen! Het meest gebruikelijk en veilig is de kaart te wensen die je weg hebt gegeven aan de speler die na jou komt. Als je iets wenst wat je niet hebt weggegeven dan wordt dat 'een blinde wens' genoemd.

Enkele situaties:

Als de persoon die na jou komt een tichu heeft geroepen, wens dan een aas. Als je zeker weet dat de kaarten die jij hebt weggegeven niet voor een bom kunnen zorgen (omdat je bijvoorbeeld dezelfde terug hebt gekregen) dan kun je ook iets anders wensen. Maar er is dan wel de kans dat je je partner dwars zit. Heb je van je partner de hond gekregen, wens dan de kaart die je aan je tegenspeler hebt gegeven of wens niets. Je partner wil namelijk tichu roepen (waarom krijg je anders de hond?) en het is te link om dan blind te gaan wensen. Als je de mahjongg in een straat gebruikt dan kan het gevaarlijk zijn om te wensen. Je partner kan er de dupe van worden. Als je je partner de phoenix hebt gegeven, wens dan zeker niet bij een straat. De phoenix hoeft niet de wens te vervullen! De wens geldt alleen voor de gewonen kaarten. Dus als er een 3 gewenst wordt in 1-2-3-4-5 en jij hebt 2 4 5 6 en de ph maar geen drie, dan hoef je de Phoenix niet in te zetten als 3! Blind wensen is risky maar leuk (No risk no fun). Het kan zijn dat je je partner flink tegenwerkt. Maar statistisch gezien pak je toch vaker de tegenpartij. Een leuke blinde wens is de 5 of 6, dan kun je namelijk een lage straat opbreken zodat die persoon (hopelijk niet je partner) met lage losse kaarten komt te zitten. Als je denkt dat je allebei niet zo'n beste kaart hebt wens dan een aas, daarmee kun je de tichu kans van je tegenspeler wat omlaag halen. Als jij een hele lange straat hebt en er ontbreekt er één dan kun je juist die kaart gaan wensen! Als je een lage straat met de mahjongg en de phoenix speelt dan kun je goed de waarde van de phoenix wensen, als de slag dan overgenomen wordt dan ben je ook de -25 van de ph kwijt. Pas wel op met blind wensen, je kunt een partner hebben die het niet leuk vindt (toegevoegd voor ijs: eneuhh als je niet houdt van blindwensen speel dan nooit met Superboer)!


Tichu tips

– Moet ik tichu roepen? Oh jee, mijn partner roept tichu, wat nu? De tegenpartij roept tichu??

Zelf (grote)tichu roepen

Je moet beginnen met het rangschikken van je kaarten. Tel vervolgens de (mogelijk) winnende combinaties. Winnende combinaties zijn: bommen, hoge paren (AK), lange en/of hoge straten, (hoge) full house, hoge trappen, tel daarbij ook de hond als je die aan je partner kunt geven (of hebt gegeven) en ook de mahjongg. Heb je nu meer winnende combinaties dan niet winnende roep dan tichu. Als je zelf tichu hebt geroepen pas dan wel op met het uitspelen van je laatste kaarten. Het komt vaak voor dat de tegenstanders hun eventuele bommen tot op het laatste moment bewaren. Dus als je bijvoorbeeld nog een hond en een draak hebt, speel dan eerst de hond! Let op! Dit werkt natuurlijk lang niet altijd! Het zelf roepen van tichu maakt het spelen wel veel leuker en spannender. Je kunt altijd veilig spelen en weinig op je partner rekenen maar onthoud wel dat het een partnerspel is, je hoeft het niet alleen te doen. De meeste tichuspelers spelen wel op safe. Het roepen van GT moet je doen als in die acht kaarten al winnende combinaties zitten of als je enorm achter ligt en toch wel een beetje hoge kaarten hebt.

Partner roept (grote) tichu

Het belangrijkste wat je moet onthouden is: help altijd je partner! Ook al betekent dit dat jouw hele hand stuk gaat! Het halen van een tichu levert veel punten op! Gooi niet meteen in het begin je aller beste kaarten op, je partner roept niet zomaar tichu en zal dus zelf ook goede combinaties hebben. Pas op dat je de combinaties (gespeeld door je partner) niet overbiedt om je eigen kaarten kwijt te raken, want daarmee drijf je de hoogte van de combinaties snel op en ontneem je de kans van je partner om zijn eventuele combinatie(s) kwijt te raken.

Hoe zie je dat je partner hulp nodig heeft??

Als je partner geen slagen overneemt, bijvoorbeeld een enkele boer niet pakt. Wat je dan moet doen is aan slag proberen te komen en een andere combinatie spelen (of de hond) zodat je partner weer aan slag kan komen. Als je partner steeds maar verschillende combinaties laat lopen dan kan het ook zijn dat hij nog een bom heeft! Ga dan gewoon lekker je gang maar pas op dat je niet als eerste uitgaat! Maaaaaaaaaaaar misschien heeft hij echt niets meer. Als je alles hebt geprobeerd en de kans dat hij tichu kan winnen is er niet meer, ga dan zelf als eerste uit (dit is wel een noodgreep).

De tegenpartij roept (grote)tichu

Het kan zijn dat de tegenpartij veel hoge kaarten heeft en/of veel mooie hoge combinaties. Als hij veel combinaties heeft dan kan hij met een paar slagen uit zijn. Heeft ie veel hoge kaarten dan zullen er veel enkelen gespeeld worden. In beide gevallen is het belangrijk dat je de slag bij hem wegneemt. Dus snel een hoge enkele spelen (zodat hij bijvoorbeeld gedwongen wordt meteen zijn draak te spelen). Pas wel op dat je iets overhoudt… anders heb je de kans dat de tegenstanders als 1e en 2e uit zijn.


Bommen

– Erg leuk om te hebben, enorm vervelend als de tegenpartij ze heeft.

Met bommen kun je altijd inbreken en de leiding overnemen. Maar pas op, je kunt door het spelen van een bom niet voorkomen dat een speler uit mag komen. Dus als een tegenstander de hond gooit kun je niet met de bom voorkomen dat de andere speler uit mag! Dit geldt ook als een speler net een slag heeft gewonnen en nog geen kaartencombinatie heeft gegooid.

Bommen zijn ideaal als je tichu wil halen of juist wil tegenwerken. In beide gevallen geldt wel dat je moet wachten met uitspelen van de bom. Timing is alles! Als je de bom te vroeg speelt dan verliest hij al zijn kracht, de tegenspelers kunnen dan nog kans genoeg om weer aan slag te komen. Als je de bom wil/moet gebruiken om een tichu tegen te houden pas dan goed op dat je wel kaarten overhoudt waar je mee verder kunt spelen! Want als de slag makkelijk weer naar de tegenstander kan gaan dan kun je de bom beter gebruiken om te voorkomen dat beide tegenspelers eerder uit zijn.

Nog ff een truc die je kunt uithalen met een bom. Stel je hebt 2-3-4-5-6 (geen bom) en 7-7-7-7 (een bom). De speler voor jou speelt de mahjongg als losse kaart en wenst de 6. Je hebt dan de keus om de losse 6 te spelen en veel losse lage kaarten over te houden, maar… je kunt er ook voor kiezen om eerst te bommen! De wens blijft dan wel staan maar je kunt nu wel de hele straat gooien.


Algemeen

Er staan hier allerlei losse tips door elkaar heen…

Zorg dat je de betekenis van de kaarten goed kent en ook dat je precies weet wat ze waard zijn! Beginnersfout: aan het eind van de ronde nog lage kaarten over. Pas hiervoor op: verschiet niet al je kruit in het begin. Bewaar wat voor de laatste slagen! Let goed op je partner. Welke combinaties heeft hij wel/niet. Hoe kun je hem (of hij jou) helpen. Als je vaak met dezelfde partner speelt zul je snel merken dat je steeds beter gaat spelen. Probeer bij te houden welke hoge kaarten er uit zijn. Houd altijd goed de draak en de phoenix in de gaten! Situatie: Je partner als eerste uit en phoenix zit nog in het spel. Bekijk dan goed of jij de slag met de phoenix erin wel wilt pakken. Al jouw slagen gaan immers naar je partner, als daar de phoenix tussen zit kun je juist voor minpunten zorgen! Weeg dus goed af of jij punten hebt! Als je als 2e uit kunt, dan zeker doen :-) Denk zowiezo goed na bij de phoenix, dat ding is wel -25 punten waard! Ben je een beginner? Zeg dat dan! Het is altijd handig om tips te krijgen van ervaren spelers.


Tichu FAQ

Als je een slag, gewonnen met een draak, gebomd wordt moet je die dan weggeven? NEE. Alleen als de slag gewonnen wordt met een draak dan moet je de slag weggeven, deze slag is gewonnen met een bom! Kun je onder de wens uitkomen? NEE. Aan de wens moet je altijd voldoen als je dat kunt. Je kunt de werking wel uitstellen door eerst een bom te spelen (staat bij het stukje over bommen). Kan een team 2x tichu roepen? Ja dat kan. Maar… je kunt nooit beide als eerste speler uit zijn. In het beste geval heb je dus +100 en -100 punten. In het hele uitzonderlijke geval dat je partner tichu heeft geroepen én het niet kan halen én jij hebt al je kaarten nog én jij kunt in één keer uit, roep dan ook maar tichu… Dit is wel heel uitzonderlijk! Het zelfde geldt dus ook voor grote tichu! Meer vragen? Mail @win


Wat moet je nou met al die tips?

Helemaal niets!! Speel gewoon lekker het spel! Als je tichu continu wil spelen door alles te berekenen en alle tips op te volgen dan gaat de lol er al snel af en dan kun je beter tegen een computer gaan spelen (dat is mijn mening).

Een aantal tips zijn handig maar speel gewoon je eigen spel. Ik volg zelf lang niet altijd al deze tips op. Er zijn zoveel verschillende situaties waarop je weer op zoveel verschillende manieren kunt reageren. Juist het onberekenbare in dit spel kan je winst opleveren! Ga dus niet als een robot spelen. Have Fun

Speel je een keer met Superboer of met mij, onthoud dan goed: NO RISK, NO FUN!


Voor vragen/opmerkingen: Mail @win Of kijk of je mij op bsw kunt vinden!

@win

Laatst gewijzigd: 15-03-2011 (Externe bewerking)
BSWS 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional Thuisstad van het Packeis Am Pol (Pinguïn) gilde Internet Explorer 6 wordt op deze site niet ondersteund
© 2010-2011 Galapagos, Anatolis