De Lage Landen
Website van de Nederlandstalige stad op BordspelWereld / BrettspielWelt

Nieuwe spellen op BSW: Brügge, Skull King, Spacebob en Abluxxen!
 

Fair play op BSW

BrettspielWelt is in de eerste plaats een online gemeenschap waar iedereen met plezier spelletjes wil spelen. Er zijn regelmatig meer dan 1.000 gebruikers online en ruim 100.000 spelers hebben zich geregistreerd. Spelers komen uit de hele wereld en de talen die op BSW worden gesproken is dus ook zeer gevarieerd. Met al deze mensen en vaak gebrekkige kennis van Duits en/of Engels zit een ergernis echter in een klein hoekje.

Over het algemeen is er echter niets aan de hand als je rekening houdt met een aantal vuistregels:

Vuistregels

Spreken is zilver, zwijgen is goud Als je niet zeker hoe een ander je commentaar zal opvatten kan je maar beter niets zeggen. Subtiliteiten in een vreemde taal komen vaak moeilijk over.
Stap nooit bij spel in zonder het te vragen Als je een kamer binnenkomt zitten daar vaak al andere spelers klaar, maar het spel is nog niet begonnen. Vraag altijd toestemming (may I?/darf ich?). Stel je eens voor dat je in een kroeg klaar zit om een spelletje Carcassonne te spelen en een volslagen vreemde komt er bij zitten, zegt niets, pakt een tegel en begint mee te spelen? Online is het niet zo absurd als dit, maar echt leuk zal je het niet vinden. Het kan zijn dat de 3 spelers die al aanwezig zijn nog op een vaste 4e spelpartner zitten te wachten of misschien willen ze wel helemaal niet met 4 spelers spelen (omdat het spel dan bijvoorbeeld te lang duurt).

Vraag dus gewoon altijd eerst even. Als er afwijzend wordt gereageerd beschouw dat dan niet als een belediging, wens ze veel plezier en zoek een andere kamer of spel.

Begin nooit met een spel dat je niet kunt afmaken Als je weinig tijd hebt vertel dat de aanwezigen in de kamer voordat het spel wordt gestart. Als men hier problemen mee heeft zoek dan gewoon een andere kamer of spel.

Als je een gameyell doet en je hebt weinig tijd, geef dat dan aan in de yell.

Maak een spel altijd af Hoe slecht het ook gaat, maak een spel altijd af. Slechts bij een enkel spel (Go) is het mogelijk om op te geven. Helemaal als je met 3 of meer spelers speelt heb je altijd een rol in wie de winnaar van het spel wordt. Alleen afgeronde spelen zie je terug in de statistieken en leveren taler en grondstoffen op voor de spelers en de steden.
Zoek anders zelf een vervanger Kan je onverhoopt een spel toch niet afmaken vertel dit dan zo snel mogelijk aan je medespelers. Zoek het liefst zelf nog een vervanger. Het overkomt iedereen wel eens dat je plotseling offline moet. Als je dit aan ziet komen en uitlegt zal iedereen dat begrijpen. Als je dan ook zo snel mogelijk een /gameyell doet wordt dat nog meer gewaardeerd.
Wees beleefd Iemand succes, plezier, geluk, etc wensen bij het begin van het spel kan nooit kwaad. Het feliciteren van je tegenstander ook niet. Desnoods zet je wat standaard teksten klaar in je .prop file.
Toch nog problemen Probeer dan iemand uit het bestuur van je stad op de hoogte te brengen. BSW kent een uitgebreid systeem van stadsvoogden en mediators die als taak hebben om ervoor te zorgen dat het plezier voorop blijft staan. Voor inwoners van DLL is het meestal het handigst om en berichtje op het forum achter te laten voor de stadsvoogd. BSW heeft ook een apart fairness forum dat hier over gaat. Hier worden echter geen individuele personen genoemd die vals spelen of op andere manieren ergernis hebben opgeroepen.
De zwarte lijst Elke stad heeft een zwarte lijst (blacklist) van spelers. Iemand die op deze lijst staat kan de betreffende stad niet meer betreden en daar spelen. Elke stad hanteert echter wel andere criteria om mensen op de zwarte lijst te zetten.

Nog meer informatie

Op de BSW site is ook op een tweetal pagina's uitgebreid beschreven hoe je 'vrienden maakt':
Netiquette
Omgang met commando's in BSW

Laatst gewijzigd: 15-03-2011 (Externe bewerking)
BSWS 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional Thuisstad van het Packeis Am Pol (Pinguïn) gilde Internet Explorer 6 wordt op deze site niet ondersteund
© 2010-2011 Galapagos, Anatolis