De Lage Landen
Website van de Nederlandstalige stad op BordspelWereld / BrettspielWelt

Nieuwe spellen op BSW: Brügge, Skull King, Spacebob en Abluxxen!
 

BSW Interface

Je vindt hier basisuitleg over hoe je in een spel kunt komen. Lang niet alles wordt hier uitgelegd. Tezijnertijd leer je vanzelf nieuwe dingen. De Nederlandstalige hulp pagina's op BSW kunnen je ook verder helpen.

Spel zoeken

Wanneer je voor het eerst inlogt via je internetbrowser op BSW, krijg je na het inloggen een aantal schermpjes, waaronder het volgende scherm: Startscherm

Dit scherm is het hoofdvenster van BSW. In dit scherm speel je de spellen. De belangrijkste elementen zijn genummerd:

  1. Dit is de menu balk van BSW. In deze balk zitten de meeste 'tools' waarmee je nieuwe spellen start, spelers zoekt en een aantal SU spellen start. De 'tools' die je in deze balk hebt, kun je aanpassen.
  2. Dit is het hoofdscherm, waarin op dit moment de 'Manager' wordt getoond (en later ook andere afbeeldingen zoals het speelbord). De manager is de plek op BSW waar je een spel kunt vinden waarvoor andere spelers medespelers zoeken. Kleine miniatuurtjes van een spel geven aan om welk spel het gaat en daar naast staat info over spelers en spel-opties. Je kunt links hierop links klikken. Hierop verschijnt er een klein sub-menu aan de onderkant van het scherm waarin knoppen staan waarmee je naar het spel kunt gaan.
  3. Dit is het hoofd Chat scherm. In dit deel ontvang je alle tekst die 'gezegd' wordt bij jou in de 'kamer' of bij een spel. Iedereen die zich in de spelkamer bevindt, kan lezen wat er hier geschreven wordt. Dit venster heeft de naam 'je omgeving' of een equivalent in een andere taal. Het wordt ook wel de hoofdchat of mainchat genoemd.
  4. Dit is de schrijfbalk voor het hoofd chat venster. Wil je wat zeggen tegen de mensen bij een spel, schrijf je hier je tekst in.

Het kan zijn dat je bij het starten van BSW een ander scherm te zien krijgt dan de 'Manager'. Je kunt dan altijd terug naar de manager door in de schrijfbalk van het hoofdvenster (4.) het volgende commando in te tikken:

/manager

Dit is een van de vele commando's die BSW rijk is. Commando's herken je aan het '/' teken ervoor. Commando's worden in bijna alle gevallen in die balk ingetikt.

In het hoofdscherm met de Manager zie je allerlei groene en rode blokken. Die geven aan voor welke spellen er spelers gezocht worden. Voor elk blok geldt dat in de bovenste regel telkens het spel en de eventueel geactiveerde opties worden getoond. Daarachter staan de spelers die al in het spel zijn gestapt. Op de tweede regel staat het kamernummer, de naam van de spelkamer en de wachtende spelers. Wil je direct naar één van deze spellen, klik dan eenmalig op het betreffende blok. Als je zou dubbelklikken dan stap je vaak direct in het spel en ga je aan tafel zitten. Vaak wordt dat niet gewaardeerd door de spelers die wachten, dus vermijd het dubbelklikken. Als je eenmalig klikt verschijnt het volgende in het onderste deel van het hoofdscherm:
Spel opties
Hier zie je gedetailleerd om welk spel het gaat, hoeveel spelers er kunnen spelen en al in het spel zitten, welke opties er aan zijn gezet, etcetera. Klik op de knop „Naar de speeltafel” om naar de betreffende spelkamer te gaan.

Meer optiesWil je zelf een spel starten, klik dan links onder de knop met 'Spelers gezocht' op het betreffende spel. Om meer spellen te zien kun je een aantal dingen doen:

  • links op de knop „meer »” klikken, dan verschijnen over het beeld meer plaatjes van spellen
  • links op het pijltje naar beneden klikken in de balk naast „Meer spellen”, dan verschuift die balk naar beneden om ruimte te maken voor meer plaatsjes van spellen.
  • onder de balk met „Meer spellen” in het menu de optie „Alle Spiele” uitklappen, dan krijg je alle spellen te zien die in deze Manager1) te vinden zijn.

Klik je op de naam van een spel dan krijg je weer een overzicht met blokken te zien. De blauwe blokken zijn spellen die al gestart zijn, de bruine zijn nog lege spelkamers. Klik eenmalig op een bruin blok en je krijgt een soortgelijk venster te zien als hierboven. Klik op de knop „Naar de speeltafel” om naar de betreffende spelkamer te gaan.

Een uitgebreide beschrijving van de Spel manager vind je op de BSW site.

In de spelkamer

Als er al spelers in de kamer zitten kun je onderin het invoerscherm vragen of je mee mag doen. Er is een grote kans dat er buitenlanders zitten, dus de voertaal is vaak Engels of Duits. Het is (net als aan echte speltafels) zeer gebruikelijk om te vragen of je mee mag doen. Wat handige commando's die je vervolgens kunt gebruiken:

/join

Met dit commando ga je aan de tafel zitten.

/start

Hiermee start je het spel. Meestal na overeenstemming met de andere spelers.

Spel tool

Hetzelfde kun je ook bereiken door op de knop 'Spel' in de toolbar (de horizontale balk bovenin) te klikken. Hiermee open je de Spel tool.

Klik op 'join' om in te stappen en 'start' om te starten. Met de knop 'reset' kan je de tafel schoonmaken, mits het spel niet al gestart is. De meeste spellen hebben nog specifieke opties die je kunt instellen. In dit geval alleen 'invisible' en 'drawseat'. Met 'invisible' zorg je ervoor dat het spel niet wordt getoond in de Spel manager. Met 'drawseat' wordt na de start van het spel de spelerspositie willekeurig bepaald.

Als er nog niet genoeg spelers in de kamer zijn kun je wachten tot er spelers komen. Zodra er iemand in het spel is gestapt wordt deze kamer getoond in de Spel manager. Je kunt ook een zogenaamde gameyell proberen om spelers te lokken. Ook dit is een commando:

/gameyell

Het venster kun je sluiten door op de rode knop met het kruisje in dat venster te klikken. Klik je op de blauwe knop met het vraagteken erin dan krijg je hulp te zien voor deze tool. Je kunt de Spel tool altijd weer openen door op de knop 'Spel' in de Toolbar te klikken.

Veel plezier met je eerste spellen. En onthoud wel dat je met andere mensen aan het spelen bent en dat je dus probeert de spellen af te maken waar je aan bent begonnen. Mocht je een ander spel willen spelen of ergens anders bij in willen stappen, dan kun je altijd met het commando /manager terugkomen bij de manager.

Als je het nog niet hebt gedaan lees dan ook even de introductie. Daar zie je waarom het handig is om je te registreren en waarom iedereen die vaker speelt de client gebruikt.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over BSW kunnen de Nederlandstalige hulp pagina's op de BSW-site je ook verder helpen.

Ook is er op BSW dus al een aardig grote Nederlandstalige gemeenschap en zelfs een Nederlandstalige stad (De Lage Landen) waar gespeeld kan worden. Je hebt blijkbaar al de site van deze stad gevonden. Wil je op BSW met andere Nederlandstaligen spelen of gewoon een beetje kletsen dan kun je de volgende commando's gebruiken:

/channel Madurodam

Met dit commando wordt het chatkanaal Madurodam geopend.

/save

Hiermee sla je je instellingen op, zodat het kanaal de volgende keer ook automatisch wordt geopend als je inlogt op BSW.

Tot ziens in Madurodam!

1) Er is ook nog een tweede Manager met oude spellen, deze is onder andere te bereiken door in de Menubalk op de Knop Manager te klikken
Laatst gewijzigd: 15-03-2011 (Externe bewerking)
BSWS 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional Thuisstad van het Packeis Am Pol (Pinguïn) gilde Internet Explorer 6 wordt op deze site niet ondersteund
© 2010-2011 Galapagos, Anatolis