De Lage Landen
Website van de Nederlandstalige stad op BordspelWereld / BrettspielWelt

Nieuwe spellen op BSW: Brügge, Skull King, Spacebob en Abluxxen!
 

Introductie op Brettspielwelt

Ben je nieuw op BrettspielWelt lees dan even deze introductie door of bekijk de uitleg van de Interface.

BrettspielWelt (in de volksmond ook wel 'BSW' genoemd) is een van oorsprong Duitse site waar je bekende bordspellen zoals Kolonisten, Carcassonne, Genius (en nog zo'n ruim 80 andere spellen) kunt spelen tegen andere mensen die tegelijkertijd online zijn.

Registreren?

Om op BrettspielWelt te spelen kan je gewoon naar de site gaan, en op de homepage op de knop 'Spielen' of 'Play' klikken. Er wordt je gevraagd naar een loginnaam en een wachtwoord. Als je je niet hebt geregistreerd, dan hoef je alleen een login naam op te geven en heb je geen wachtwoord nodig. Met andere woorden: registreren is niet nodig om te kunnen spelen.

Logo paars

Het is echter wel aan te raden om te registreren. Het heeft voordelen: je kunt dan met de metagame meedoen als je geregistreerd bent. Dat houdt in dat je medailles kunt winnen, aan toernooien kunt meedoen en inwoner van een stad kunt worden.

Verder worden dan je statistieken bijgehouden. Een voorbeeld hiervan zijn de statistieken van de speler TORBEN (één van de oprichters van BSW). Ook is het zo dat je gemakkelijker tegenstanders kunt vinden. Veel geregistreerde spelers mijden ongeregistreerde spelers, omdat het nogal vaak voorkomt dat die midden in een spel gewoon uitloggen (omdat ze niet meer kunnen winnen, uit ongeduld, of welke reden dan ook). Niets is vervelender dan een spel dat halverwege afgebroken moet worden.

Met je gegevens gebeurt overigens niets. Zo'n twee maal per jaar ontvang je misschien een e-mail van het BSW team, maar dan is het vaak belangrijk nieuws.

Kosten

Aan het spelen op BSW zijn geen kosten verbonden. BSW wordt gefinancierd door het BSW team. De site is goede reclame voor hun programmeerkwaliteiten en op basis daarvan krijgen ze betaalde opdrachten. Ook krijgen ze van de uitgeverijen van de spellen een kleine bijdrage, al is die gering; de bijdrage is niet eens genoeg om het maandelijkse dataverkeer te bekostigen.

Logo blauw

Client downloaden

Je kunt ook het Javaprogramma voor BrettspielWelt downloaden (de zogenaamde client). Als je vaker speelt is dit zeker aan te raden. De client is namelijk een stuk sneller dan de versie die je opstart als je de knop 'Spielen' gebruikt op de homepage van BSW. Daarnaast kun je de allerlei instellingen bepalen met de zogenaamde .prop file.

Logo rood

Taal veranderen

BrettspielWelt is een Duitse site, en derhalve van oorsprong ook Duitstalig. Er zijn echter een aantal vertaalprojecten aan de gang. Inmiddels is bijna heel BSW al vertaald naar het Nederlands. In BrettspielWelt kan je met het commando /language nl omschakelen naar het Nederlands (en voor Engels, de voor Duits). Als je via de Nederlandstalige BSW site start heb je alles al in het Nederlands (alleen de knoppen op de homepage en de afbeeldingen zijn nog wel in het Duits, voor de rest is alles in het Nederlands).

Om de taal in de client te veranderen moet je na het installeren naar de folder gaan waarin je BSW hebt geïnstalleerd, en zoek je het bestand 'Brettspielwelt.prop'. Open dit bestand met Kladblok/Notepad/TextEdit en verander de regel 'Nation = de' in 'Nation = nl'. Start daarna de client op. Op deze site vind je ook een uitgebreid voorbeeld en een handleiding voor deze .prop file.

En nu spelen!

In het onderdeel Interface krijg je een introductie over hoe je eenvoudig een spel kunt starten in BSW.

Laatst gewijzigd: 15-03-2011 (Externe bewerking)
BSWS 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional Thuisstad van het Packeis Am Pol (Pinguïn) gilde Internet Explorer 6 wordt op deze site niet ondersteund
© 2010-2011 Galapagos, Anatolis