De Lage Landen
Website van de Nederlandstalige stad op BordspelWereld / BrettspielWelt

Nieuwe spellen op BSW: Brügge, Skull King, Spacebob en Abluxxen!
 

Inwoner worden van De Lage Landen

Inwoner worden? Dat kan!

Wat je ervoor krijgt

 • het gezelschap van een leuke club Nederlanders, Belgen en andere Nederlandstalige spelers;
 • de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de Metagame (voor de liefhebber);
 • de mogelijkheid om je direct te bemoeien met het reilen zeilen van de stad;
 • de mogelijkheid om mee te doen aan stadstoernooien (zoals de stedenliga en de BSWSpelen (voorheen de Olympische spelen);
 • de mogelijkheid om lid te worden van een gilde;
 • de mogelijkheid om een huis te bouwen (zie hieronder).

De vereisten

Een aantal bestaande leden moeten je al kennen van BrettspielWelt. Hetzij via gespeelde spellen of uiteraard het Nederlandstalige chatkanaal Madurodam. Voor dit laatste type je in het hoofdvenster

/channel Madurodam

en eventueel daarna

/save

als je standaard het kanaal wilt betreden. Uit deze contacten moet in ieder geval blijken dat je de Nederlandse taal soepel (en met humor uiteraard) beheerst. Wil je echter genoeg stemmen binnenkrijgen dan is het aan te raden eerst een periode in Madurodam de sfeer te proeven en met een aantal inwoners te spelen. Maar DLL groeit en daarmee wordt het aantal benodigde stemmen ook steeds groter. Wees niet bang, we bijten niet…

doek

Van inwoners wordt verwacht dat ze meehelpen aan de ontwikkeling van de stad. Eén van de manieren is om regelmatig spellen te spelen (30 Multi-User spellen per maand (10 Single-User spellen tellen als 1 Multi-User spel), dit gemiddelde wordt telkens over een periode van de afgelopen 6 maanden bekeken). En dat je daarnaast eens af en toe de weverij of de smederij bedient als daar behoefte aan is. De reden voor dit alles is simpel. Het kost de stad elke dag geld, voedsel, kleding en gereedschap om de inwoners en spelkamers te onderhouden. Dat moet bekostigd worden op de één of andere manier. Mocht we als stad niet genoeg hiervan hebben dan heeft dat consequenties. Dan wordt er een spelkamer gesloten die tegen extra kosten weer opengesteld kan worden. Mochten we ook niet voldoende geld hebben om de benodigde grondstoffen vervolgens op de beurs bij te kopen dan wordt er nog een kamer gesloten.

voedsel

Een manier om inkomsten te verwerven (en waarmee je als inwoner kunt helpen) is het spelen van spellen. Voor elk spel dat in onze stad gespeeld (en beëindigd) wordt, ontvangt de stad taler en wat grondstoffen. Hoeveel is afhankelijk van het aantal spelers en van het spel dat gespeeld wordt. Vanwege de inkomsten is het daarom van belang dat je speelt en liefst in de spelkamers van de stad.

Een andere manier om aan de ontwikkeling bij te dragen is om bijvoorbeeld actief mee te doen aan de Metagame van BrettspielWelt.


De gevolgen

Bij deelname aan de stad wordt door de (loco)burgemeester of stadsvoogd gevraagd om even je werkelijke voornaam, geboortedatum, woonplaats en een e-mail adres door te geven. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor administratieve doeleinden en noodgevallen (zie hieronder) en worden niet aan derden verstrekt.

traditioneel huis

Inwoners hebben tevens recht op onderdak met slaapgelegenheid. Vanaf mei 2005 is dit zelfs verplicht aangezien het de stad 20 Taler per dag per dakloze inwoner moet afdragen. Tot en met rang 7 kan je intrekken in een van de boerderijen van DLL (capaciteit 8 inwoners per boerderij), vanaf rang 8 tot en met 11 kan je intrekken in een van de woonhuizen van DLL (capaciteit 4 inwoners per woongebouw). Vanaf rang 12 kan je een kavel van 5 bij 6 krijgen waarop je een huis kunt bouwen. Het bouwen van huizen in De Lage Landen heeft echter één beperking. Er zijn op BSW 4 soorten huizen die gebouwd kunnen worden: het traditionele huis, het smurfenhuis, een grot en een tipi. Aangezien er in de Lage Landen geen bergen zijn en geen indianen wonen wordt het bouwen van grotten en tipis niet getolereerd. In je traditionele huis of smurfenhuis kan je later (vanaf rang 15) een spel neer zetten.

smurfenhuis

Het kan gebeuren dat een inwoner niet voldoet aan de eisen om een bijdrage aan de stad te leveren. Breng dan eerst het bestuur daarvan op de hoogte (bijvoorbeeld wegens ziekte of vakantie). Gebeurt dit niet, dan ontvang je een e-mail na 2 maanden van inactiviteit. Indien niet binnen een week een geldige reden wordt opgegeven voor de absentie zullen inwoners uit de stad worden gezet. Na 1 maand kunnen zij vervolgens weer eventueel voor deelname in aanmerking komen.

In De Lage Landen worden geen tweede nicks (gebruikersnaam) als inwoner toegelaten. Het gebruik van meerdere nicks voegt niets toe aan het spelplezier op BrettspielWelt. We vragen je ook om het bestuur van het gebruik eventuele tweede nicks op de hoogte brengen in het geval er ooit vragen komen van andere steden.


Het aanvragen

De aanvraag voor toetreding wordt op het forum geplaatst in het daarvoor bestemde onderdeel. Gewoon deze link volgen en zorgen dat je bent ingelogd op het forum. In het onderwerp dat je ziet kan je dan op Nieuw antwoord klikken en je aanvraag posten.

stadsmanager

Vertel vervolgens iets voor jezelf (wie je bent, waar je ergens in de wereld woont, wat je leuk vind om te spelen op BSW en erbuiten, wat doe je in het echte leven, etc.). En het is natuurlijk belangrijk om aan te geven waarom je graag in DLL wilt wonen!

En wat gebeurt er dan? Gedurende een volle week krijgen bestaande inwoners de kans met de aanvraag in te stemmen danwel tegen te stemmen. Dit doen ze door op het forum te posten en duidelijk aan te geven dat ze stemmen (een „welkom” of „hup” geldt niet als stem, maar als een aanmoediging).

Minimaal 25% van de inwoners van de stad dienen in te stemmen met de toetreding. Indien er echter een of meerdere inwoners tegen stemmen neemt het aantal benodigde voorstemmen toe:

 • 1 tegenstem: 50% voorstemmen nodig;
 • 2 tegenstemmen: 60% voorstemmen nodig;
 • 3 of meer tegenstemmen: 70% voorstemmen nodig.
gildenhuis

Indien na een week ook nog niet voldoende instemmers zijn blijft de aanvraag open staan. Indien na een volle maand de aanvraag niet is afgerond vervalt deze. De aanvraag kan indien gewenst vervolgens opnieuw worden ingediend.

Het bestuur is echter altijd gemachtigd om een tijdelijke toetredingsstop in te stellen. Eén van de redenen hiervoor kan zijn dat er problemen dreigen te ontstaan met de voedsel- en kledingvoorziening voor de inwoners.


Genoeg stemmen en dan?

Het daadwerkelijk inwoner worden kan alleen met hulp van de burgermeester of de loco-burgemeester. Met het commando

/accede

in dezelfde kamer als een van hen, verzoek je je inwonersschap. Zij moeten dit vervolgens bevestigen. Ben je nog lid van een andere stad dan kan dit met het commando

/moveto

Dit kan handig zijn als je al lid bent van een gilde en je wilt je invloedspunten niet kwijtraken.

Nadat je geaccepteerd bent als inwoner moet je even BSW uit en opnieuw in zodat de server dit ook door heeft (soms duurt dit iets langer). Daarna merk je dat er wat dingen zijn veranderd:

 • je hebt een extra chat erbij: de DLL stadschat;
 • je kunt de grondstoffen zien in de stad (als dit niet het geval is, even van kamer wisselen en weer terugkomen);
 • je hebt je DLL-rang gekregen (hieraan kan je ook zien of de server je wijziging al door heeft);
 • je hebt recht op een plaats om te slapen.
boerderij

Het soort onderdak is afhankelijk van je rang (zie ook hierboven). Tot en met rang 7 mag je een bed in een boerderij claimen, tussen rang 8 en 11 een bed in een woonhuis en vanaf rang 12 je eigen stukje grond waarop je een huis mag bouwen. Zie voor meer info de pagina met stedencommando's op BSW. Vanaf mei 2005 ben je als inwoner zelfs verplicht een slaapplek te nemen aangezien het de stad geld kost als er daklozen zijn. Het bestuur van de stad zorgt voor genoeg slaapplaatsen en spreekt inwoners aan indien ze hier niet aan voldoen. Eventueel worden passende maatregelen (uitzetting) genomen om de stad niet verder op kosten te jagen.

Vervolgens zal je (als het goed is) toegang worden verleend aan het deel van het forum dat alleen voor inwoners toegankelijk is. Lukt niet dit, geef dit dan even door aan de burgemeester. In dit deel van het forum vind je tevens een draadje waarin staat vermeld waar je kunt gaan wonen en slapen.

woongebouw

Hierdoor wordt je tevens getoond op de landkaart waar je kunt zien waar alle inwoners wonen. Om je eigen plek aan te passen moet je in het forum even de velden X-As, Y-As en Geslacht vullen.

Vanaf nu heb je meteen dezelfde rechten als alle andere inwoners. Hierop geldt wel één nuancerende opmerking… Je mag op het forum stemmen op aanvragen van nieuwe inwoners, maar alleen op diegenen die hun inwonerschap hebben aangevraagd na je inburgering. Je kan dus niet meteen je 'lotgenoten' de stad in helpen.

Laatst gewijzigd: 15-03-2011 (Externe bewerking)
BSWS 2010 Valid XHTML 1.0 Transitional Thuisstad van het Packeis Am Pol (Pinguïn) gilde Internet Explorer 6 wordt op deze site niet ondersteund
© 2010-2011 Galapagos, Anatolis